Veel sportscholen hebben een sauna waarin je na je workout heerlijk bij kan komen. Twijfel je nog om na het sporten een hete sauna in te gaan? Niet doen! Naast de welverdiende ontspanning na een intensieve training heeft een sauna na het sporten ook nog eens veel voordelen. Lees wel even onze tips om optimaal te kunnen genieten.

Voordelen van een saunabezoek na je training

Als je de sauna bezoekt, verdwijnen afvalstoffen sneller uit je lichaam, omdat je bloedvaten zich verwijden. Ook melkzuren worden sneller afgebroken door de snellere doorbloeding. Zo zullen je spieren sneller herstellen na een intensieve workout. Ook zijn er onderzoeken waaruit blijkt dat je prestaties verbeteren als je regelmatig de sauna bezoekt. Je ademhalingscapaciteit verbetert en daardoor wordt je uithoudingsvermogen beter. Bovendien ontspannen je spieren zich volledig tijdens je saunabezoek en ben je sneller weer fit voor een volgende training.

Tips om optimaal te genieten

Een sauna pakken na het sporten kent dus verschillende voordelen. Als je nog aan het zweten bent van je training, neem dan een koude douche en wacht even voordat je de sauna in stapt. Droog je na het douchen wel goed af, want dan transpireer je beter. Door het sporten ben je al vocht kwijtgeraakt en in de sauna raakt je lichaam nog meer vocht kwijt, drinken is daarom belangrijk om je lichaam te hydrateren. Blijf na het sporten niet langer dan een kwartiertje in de sauna. Op die manier geniet je optimaal van de voordelen van een saunabezoek na een workout en verlies je niet teveel vocht. Sla een saunabezoek voorafgaand aan je training over. Ga je wel de sauna in voordat je gaat sporten, dan zal je merken dat je uithoudingsvermogen minder is en je lichaam meer moeite heeft op het vocht op peil te brengen en te houden, omdat je tijdens het sporten nog meer vocht verliest.
Zie een saunabezoek na het sporten als de ultieme beloning voor je lichaam. Stap na de sauna onder de (frisse) douche, drink voldoende en je loopt weer volledig opgeladen de sportschool uit.