Het is een goed gebruik om na de sauna even te gaan afkoelen. Niet alleen geeft dit een heel erg fijn gevoel, maar het heeft ook belangrijke functies voor het lichaam. Maar is het ook echt nodig? Vraag je je misschien af. In dit artikel gaan we daar duidelijkheid over geven. Vervolgens geven we enkele tips over wat de beste manier is om te koelen.
Wat doet het opwarmen met je lichaam?
Een saunabezoek heeft tot gevolg dat je huid sneller opwarmt dan het binnenwerk van je lichaam. Dit is dan ook de reden dat je gaat zweten, maar het zorgt er ook voor dat je bloed sneller gaat pompen en je hart sneller gaat stromen. Al deze veranderingen hebben onder andere als effect dat je lichaam sneller afvoerstoffen afvoert. Ook stimuleert een saunabezoek verschillende lichamelijke functies.
Waarom moet je afkoelen?
Een saunabezoek zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur met minimaal een graad wordt verhoogd. Meestal is dit zelfs nog meer. Als je er niet voor kiest om af te koelen, dan is de kans groot dat je lichaam nog lang blijft nazweten. Als je niet afkoelt, loop je bovendien het risico op hoofdpijn, omdat dan de haarvaten blijven open staan. Ook wordt er meer endorfine aangemaakt wanneer je afkoelt na een saunabezoek.
Actief afkoelen of afwachten?
Er zijn in principe twee manieren om af te koelen. Een van die manieren is afwachtend afkoelen. Je gaat dan naar een plaats toe waar het een stuk kouder is dan in de sauna. Dit is afkoelen voor mensen die niet van extreme kou houden. Uiteindelijk koel je natuurlijk wel af, maar in veel gevallen is het juist veel leuker om gewoon actief af te koelen. Niet alleen omdat het beter is, maar het geeft je lichaam dan ook een zeer aangenaam gevoel.
Actief afkoelen
Er zijn verschillende manieren om actief af te koelen na een saunabezoek. Dit ligt overigens ook aan de plaats waar je bent. Ga je bijvoorbeeld in het zwembad naar de sauna? In dat geval heb je vaak geen waterslang of iets dergelijks tot je beschikking. In die gevallen is het dan ook aan te raden om op een andere manier af te koelen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door in een koud bad te springen. In de meeste recreatieve zwembaden alwaar ze zijn voorzien van een sauna, hebben ze meestal ook wel een recreatief bad waar je in kunt springen.
Maar als je ergens anders naar een sauna gaat, is het vaak mogelijk om een waterslang te gebruiken. Het is dan aan te raden om een waterslang te gebruiken met een hele lage druk. Vervolgens ga je dan rustig beginnen bij je voeten en werk je je vervolgens omhoog. Je kunt dan rustig je hele lichaam afwerken. Je kunt er ook nog voor kiezen om je hoofd onder te dompelen, maar dit is niet altijd noodzakelijk.
Tip: koppel het afkoelen aan het drinken van water. Zo zorg je dat je ook van binnenuit gehydrateerd blijft.