Een dagje sauna is de perfecte manier om te ontspannen. Daarnaast kent een saunabezoek meerdere voordelen voor je gezondheid. Zo is de sauna een boost voor je bloedsomloop, beschermt het je tegen verkoudheden, versterkt het je immuunsysteem en is het goed voor je huid. Wil je alles uit je saunabezoek halen? Bereid je dan goed voor! Zo is het belangrijk om voldoende water te drinken tijdens je saunabezoek. Maar waarom is water drinken zo belangrijk? Wij leggen het je graag uit in dit artikel.

Vochtverlies compenseren

Tijdens een saunabezoek verlies je veel vocht. Aan de ene kant is dit positief. Op deze manier worden namelijk de afvalstoffen afgevoerd. Aan de andere kant is het wel belangrijk dat je het vochtverlies compenseert. Doe je dit niet, dan kun je last krijgen van onder andere hoofdpijn en een droge huid. Daarom is het belangrijk om zowel vooraf als na je saunabezoek voldoende water te drinken. Het effect van de sauna wordt zo versterkt en je herstelt het verloren vocht en mineralen.

Hoeveel moet je drinken?

Het wordt aangeraden om zowel voor als na het saunabezoek meerdere glazen water te drinken. Wacht hier niet mee totdat je dorst krijgt, dit moment is namelijk te laat. Het is verstandiger om jezelf aan te leren om standaard een flesje water mee te nemen naar de sauna en op te drinken. Drink je liever geen water? Dan is fruitwater of kruidenthee een goed alternatief voor water. Ook kun je water met toegevoegde mineralen drinken of groente en fruit met veel water eten (zoals komkommer, radijsjes, bleekselderij, aardbeien en watermeloen).

Wat moet je niet drinken?

Drink voordat je naar de sauna gaat liever geen drankjes die alcohol bevatten. In combinatie met het vochtverlies in de sauna kunnen deze er voor zorgen dat je uitgedroogd raakt (met knallende hoofdpijn en meer ellende als gevolg). Mocht je je glas wijn écht niet kunnen missen, drink er dan minimaal een aantal glazen water bij ter compensatie. Zo voorkom je dat je te veel vocht verliest en haal je het optimale uit je saunabezoek!