Het woord ‘sauna’ komt oorspronkelijk uit Finland en staat voor een ruimte waar je een heet en droog luchtbad kunt nemen. De temperatuur in een sauna varieert van 80-120ºC, waardoor men snel gaat zweten. Het zweten werkt reinigend. Ook op mentaal vlak wordt een sauna als reinigend en ontspannen ervaren.

Historie

Vele duizenden jaren geleden bestond de sauna in de vorm van “een badhuis”. Waar de meest welvarende mensen bij elkaar kwamen om te badderen.
De sauna specifiek komt uit Finland. Heel vroeger woonden de mensen in Finland deels onder de grond in hutten. Om deze hutten warm te houden werden, in vuur gelegde, stenen in de hutten gelegd. Hierdoor werd de warmte geleidelijk afgegeven gedurende de nacht. Op het moment dat er water over de hete stenen werd gegoten, werd het veel warmer in de ruimte en begon men te zweten. Het was dus vooral bedoeld als verwarming, maar op deze manier is de sauna wel ontstaan.

Er zijn meerdere verschillende soorten sauna’s. Om te beginnen zijn er eigenlijk twee basistypen: de vochtige en de droge sauna. In een vochtige sauna is de warmte wat beter te verdragen, omdat het vochtigheidsgehalte wat hoger ligt. De warmte heeft hierdoor een minder groot effect op je lijf.
Een droge sauna daarentegen voelt vaak erg warm, soms zelfs heet aan.

De verschillende soorten sauna’s:

Finse sauna

De Finse sauna is wel een van de meest bekende sauna’s. De sauna’s zijn gemaakt van beukenhout. Het hout zorgt voor een specifieke geur in de sauna. Er bestaan zowel vochtige als droge Finse sauna’s, met variërende temperaturen tussen de 60 en 120ºC.
In een houten sauna is de lucht erg warm en droog, dat maakt het lastig om in te ademen. Het wordt niet aanbevolen om dagelijks gebruik te maken van dit type sauna. Ben je nog niet goed bekend met deze sauna? Dan wordt aangeraden om niet langer dan maximaal tien minuten te blijven zitten.
Soms is het in deze sauna’s zo heet dat het niet mogelijk is om direct op de houten bank te gaan zitten. In dat geval kan je rustig op een handdoek gaan zitten. Dit wordt sowieso altijd aangeraden wegens hygiëne.

Opgietsauna

In deze sauna wordt een geur aan het water toegevoegd. Hiervoor gebruiken ze essentiële oliën en deze zorgen voor een warmtestoot. Om te zorgen dat je de hitte kunt blijven verdragen, wordt er in de sauna gewapperd met vochtige doeken. De opgietsauna voelt erg warm aan en heeft een hoge luchtvochtigheid.
Let erop dat de hitte ervoor zorgt dat je bloedvaten verwijden en dus de bloeddruk verlaagd. Besteed tijd en aandacht aan een goed afkoelproces, die niet te snel gaat. Als je te snel wilt afkoelen na deze sauna, vernauwen je bloedvaten te snel en komt er minder zuurstof in de hersenen. Met als gevolg dat je kunt flauwvallen of hoofdpijn krijgt.

Caldarium

In een caldarium ligt de temperatuur niet zo hoog, maar door de hoge luchtvochtigheid zal je wel goed gaan zweten. Het woord “caldarium” komt van het Latijns en betekent warmtekamer. Deze variant van sauna’s stamt af uit de Romeinse tijd. De muren, banken en vloeren verwarmen de ruimte. Hierdoor warmt je lichaam langzaam op. Deze sauna wordt vaak gebruikt om even bij te komen van de hetere sauna’s. De temperatuur is niet te vergelijken met de warmte van een sauna, maar ook hier kun je dat fijne ontspannen gevoel krijgen.

De kleurensauna

In deze sauna staan en hangen lampen die bepaalde frequenties en kleuren uitstralen. Op die manier creëer je een omgeving waarin je heerlijk kunt ontspannen of juist een omgeving met een wat meer opwekkend effect.
Kleuren stimuleren de aanmaak van stofjes in je lichaam. Welke stofjes dit zijn, hangt af van de kleur die gebruikt wordt. Door middel van de verschillende kleuren kun je de balans in je lichaam herstellen.
In combinatie met de warmte van de sauna is dit een enorm ontspannen en relaxerende ervaring.

Marokkaanse sauna

Deze vorm van sauna ligt tussen het caldarium en de Finse sauna in. De Marokkaanse sauna is vanbinnen betegelt met mozaiek. Dit geeft een unieke stijl. In deze sauna wordt ook vaak de Hammam gedaan. Dit is een oude traditie en betekent “de verspreider van warmte”.
Tijdens een Hammam wordt je ingesmeerd met Savon Beldi. Dit is een soort pasta gemaakt van olijfoliezeep, wat je laat inwerken in de warmte van de sauna. Savon Beldi weekt je dode huidcellen los. Je wordt afgespoeld met bakjes water, en wordt van top tot teen gescrubd met een kese, een soort scrubhandschoen. Tot slot wordt er nog een rhassoul aangebracht en na het afspoelen voelt je huid weer zijdezacht aan.

Kelo sauna

Deze sauna staat buiten en heeft de vorm van een blokhut. De warmte komt hier niet van stenen, maar van een ingebouwde haard waarin dennenhout wordt verbrand. Dit hout geeft een dennengeur af en dat verzacht de luchtwegen.
De sauna zelf is gemaakt van vurenhout. De stammen hebben geen schors meer door jarenlange inwerking van het klimaat. Door het drogen van de stammen krijgt de buitenlaag een zilvergrijze kleur. De binnenkant van de kelostam bestaat uit keihard hout. De buitenrand is dun en zacht, waardoor de afgifte van warmte langzaam verloopt. Dit maakt de kelostam zeer geschikt voor opgietingen.
De temperatuur van een kelo sauna ligt meestal rond de 85ºC

De infraroodsauna

Zoals de naam al zegt geeft deze sauna warmte af door middel van infrarood lampen. De infraroodstralen, die de lampen uitstralen, dringen diep door in de huid en warmen je gewrichten en spieren op. Deze sauna is dus heerlijk als je bijvoorbeeld last hebt van stijve spieren. Een kwartiertje voor de infraroodlampen helpt de pijn verzachten en verbetert de doorbloeding. Daarnaast helpt infrarood ook bij het verwijderen van afvalstoffen. Dit maakt de infraroodsauna zeer geschikt voor na het sporten. Het helpt blessures te genezen en spierpijn te voorkomen.

De kruidensauna

In deze sauna worden kruiden opgebrand. Dit kunnen allerlei soorten kruiden zijn. Elk soort kruid heeft weer een eigen werking. Bijvoorbeeld opwekkend, reinigend of ontspannend. De meest bekende is toch wel lavendel, die een kalmerende werking heeft. Meestal ligt de temperatuur van deze sauna rond 40ºC.
Doordat je andere zintuigen in deze sauna ook worden geprikkeld, kun je makkelijker ontspannen. Je bent hierdoor minder bewust van de warmte en het transpireren.

De rotssauna

Een rotssauna wordt uitgehouwen of gebouwd van gesteente. Het gesteente warmt mee op en geeft geleidelijk warmte af. In deze sauna wordt de warmte gecreëerd door middel van een kachel. Over de warme rotsen wordt water gegoten, die op deze manier stoom produceren.
De voordelen van de rotssauna zijn vergelijkbaar met die van de infraroodsauna. Het grootste verschil zit hem in de manier waarop de warmte afgegeven wordt. Ook hangt het af van je lichamelijke conditie welke sauna een betere werking voor je zal hebben. Rottsauna’s zijn bijvoorbeeld beter voor mensen met artritis en mensen met voor- of bijholteontstekingen.

Naast verschillende soorten sauna’s zijn er ook verschillende soorten baden te vinden in de sauna:

Het stoombad

Dit is eigenlijk geen bad, maar meer een stoomcabine. Hier is de luchtvochtigheid hoog, maar de temperatuur ligt lager dan een gemiddelde sauna. Je zal hierin sneller transpireren door de hoge luchtvochtigheid, hierdoor raak je sneller afvalstoffen kwijt.
De temperatuur van een stoombad variëren tussen 40ºC en 50ºC.

Het voetenbad

Een saunaritueel start met het reinigen van je lichaam met een lekkere warme douche. Hierna volgt een warm voetenbad. Deze stimuleert de reflexzones in de voetzool. Je bereidt je lichaamstemperatuur alvast voor op het saunaritueel.

Dompelbad

Het saunaritueel rond je altijd af met een goed afkoelproces. Hierbij bestaat een koud dompelbad ook tot de mogelijkheden. Deze kun je nemen in afwisseling met de warme baden en de koele buitenlucht. Een dompelbad heeft een temperatuur van rond de 8ºC.

Whirlpool

Een whirlpool is een extra warm bad met bubbels. De combinatie van deze twee stimuleren de bloedsomloop en ontspannen je spieren. Ook wordt je huid gestimuleerd, zodat je lekker kunt ontspannen.

Zwembad

Het zwembad is ideaal om tussen de verschillende sauna’s door even bij te komen van de hitte. Het is heerlijk om even in beweging te komen of gewoon te dobberen. De meeste zwembaden in sauna’s hebben een temperatuur van 32ºC.

Zoutwaterbad

Het zoutgehalte in een zoutwaterbad is zo hoog dat je kunt blijven drijven. Dit wordt ‘floaten’ genoemd en werkt heel ontspannend. Daarnaast is het hoge zoutgehalte goed voor het zuiveren van je huid. Deze zwembaden hebben meestal een temperatuur van rond de 34ºC.

Kruidenbad

Dit bad stamt ook af van de badhuizen van vroeger. Het is een ondiep bad waarin verschillende kruiden en oliën ontspannend werken op je zintuigen. Het kruidenbad heeft een lekkere warme temperatuur van 37ºC.