Vrijwel alle sauna’s bieden het aan: een opgieting. Waarom zou je kiezen voor opgieten in de sauna? Heeft dat echt een meerwaarde? En.. wat is het eigenlijk?
Wat is een opgieting?
Een opgieting wordt ook wel een Aufguss of een Löyly genoemd. Het is eigenlijk een soort ritueel. Een saunameester of een opgieter verdeelt water over de saunakachel. Het gaat hierbij niet om gewoon water, maar om water dat verrijkt is met allerlei oliën. Er ontstaat nu geurige en vochtige warmte. Deze wordt door het wapperen met een handdoek, een wimpel of iets anders verspreid. Je zult merken dat de temperatuur in de sauna omlaag gaat. De luchtvochtigheid stijgt juist. De wapperende handdoek of wimpel doorbreekt de isolerende laag rondom de huid. Als je dit combineert met de hogere vochtigheidsgraad, krijg je het gevoel dat het plotseling een stuk warmer geworden is. Meestal bestaat het opgieten uit een aantal sessies. Het is soms mogelijk om ondertussen even de saunacabine te verlaten. Sommige mensen vinden het lekker om af te koelen met wat ijs of om gewoon even rustig een beetje bij te komen. Daarna doe je dan weer mee met de volgende sessie.
Welke soorten opgietingen zijn er?
Er zijn verschillende soorten opgietingen. Uiteindelijk is het doel altijd dat de poriën zich sneller openen. Je verliest hierdoor in korte tijd veel meer zweet. Dus voor welke opgieting je ook kiest, dit is altijd een belangrijk doel. Naast het flinke zweten wordt ook je bloedsomloop extra gestimuleerd. Uiteraard zijn dit niet de enige voordelen. Tijdens het opgieten genieten al je zintuigen. Sommige oliën strelen als het ware je reukorgaan. Soms spelen ook elementen zoals licht, muziek of smeersels een rol. Na een opgieting ben je helemaal ontspannen. Het is mogelijk om tot een hele diepe rust te komen. Denk dus ook zeker aan een meditatief element. Soms worden er bijvoorbeeld ook klankschalen gebruikt.
Tips op zoveel mogelijk uit jouw opgieting te halen
Ga je voor de eerste keer een opgieting meemaken, ervaar dan eerst eens wat er gebeurt. De eerste keer kan best heftig zijn. Hoe geniet je het meest? Deze tips zijn ook voor ervaren saunabezoekers zinvol.
- Neem plaats op de onderste bank als je het snel te warm vindt. Daar blijft het namelijk relatief het koelst.
- Laat jezelf rustig afkoelen. Zorg voor geleidelijke overgangen.
- Neem na de opgietingen een voetenbad. Hierdoor voorkom je dat je heel erg gaat nazweten.
- Doe even rustig aan na de sessie. Het lichaam is extra belast. Doe daarom absoluut even iets rustigs. Neem een lekker drankje of pak een leuk tijdschrift om even door te bladeren.
Kijk zelf!
Op YouTube zijn meerdere video’s te vinden over het fenomeen opgieting. Om een beter beeld te hebben van hoe een opgieting er uit zou kunnen zien, kijk dan het onderstaande filmpje van Thermen Bussloo. Zelf een master in opgieten? Doe dan gerust mee aan het WK Opgieten!