Als je dit leest, ben je waarschijnlijk al vaker in de sauna geweest. Niet? Lees dan vooral ook ons artikel over de kennismaking met de sauna. De kans is ook groot dat je een favoriete rondgang hebt in die paar uur dat je in de sauna bent. Hoewel je natuurlijk compleet vrij bent om zelf te bepalen hoe jouw saunaronde eruit ziet, zijn er toch veel mensen die graag willen weten hoe het ‘heurt’.

De ideale saunaronde; hoe ziet deze eruit?

De saunaronde die wij hieronder beschrijven wordt over het algemeen beschouwd als ideaal. Deze ronde stimuleert de voordelen van een saunagang optimaal en vormt daarnaast geen gevaar voor de gezondheid.

 1. Douchen

  Begin altijd met een douche die lauwwarm is. Het is belangrijk dat je schoon bent voordat je aan de saunaronde begint.

 2. Afdrogen

  Droog jezelf goed af. Als je huid droog is, kan de warme saunalucht beter toegelaten worden. Dit bevordert het zweten. Als je met een natte huid de sauna betreedt, zul je de sauna voordelen veel minder ontvangen. Ben jij echter iemand die moeilijk zweet? Dan kun je de sauna het beste wel nat betreden.

 3. Warm voetenbad

  Neem een warm bad voor je voeten. Een warm voetenbad helpt je om tot rust te komen en zorgt ervoor dat je lichaam zich goed voorbereiden kan op hoge temperaturen.

 4. De sauna in!

  Bezoek vervolgens de sauna. Kies een sauna uit die een prettige luchtvochtigheid en temperatuur heeft en ga op je handdoek liggen of zitten. Hou er rekening mee dat het boven in een saunacabine warmer is dan onder in een saunacabine. Heb je gelegen in de sauna? Eindig dan altijd door twee minuten te zitten met je benen naar beneden en doe dit op de onderste bank. Hierdoor went je lichaam weer een een verticale houding en word je niet duizelig wanneer je opstaat.

 5. Afkoelen

  Koel je lichaam af. Om de warmte weer krijt te raken zal je lichaam moeten afkoelen. Je kunt dit het beste doen door de sauna te verlaten en je lichaam rustig laten afkoelen. Daarna kun je je met koud water afspoelen.
  Sommige mensen vinden het heerlijk om gelijk onder een koude douche te gaan staan. Toch is het verstandig om met het koude water te beginnen bij je voeten en zo naar je hoofd en hart toe te werken. Om nog meer te zorgen voor een stimulatie van de bloedsomloop, kun je na de douche in het dompelbad stappen. Heb je last van een hoge bloeddruk of hartklachten? Dan is een dompelbad niet geschikt.

 6. Warme voeten

  Neem vervolgens weer een warm voetenbad. Dit zorgt ervoor dat je lichaam weer op temperatuur komt. De warmte die in de sauna is opgedaan kan zo weer naar buiten treden.

 7. Rust

  Neem tot slot even rust. De rustperiodes tussen de saunagangen door maken een sauna bezoek compleet. Ga lekker liggen in een ligstoel terwijl je een boek leest, neem een massage of ga een drankje drinken of een hapje eten in het restaurant. Deze saunaronde zal ervoor zorgen dat je uitermate gespannen terugkomt van je sauna dag en dat je alle sauna voordelen tot in de puntjes kunt benutten.

 8. Repeat

  Klaar voor de volgende ronde, nu je lekker bent uitgerust en ontspannen? Go!