Voordat je voor het eerst naar de sauna gaat, vraag je je af of hoe het is om in je blootje rond te lopen tussen vreemde mensen. Laat je door dit ongemakkelijke gevoel niet tegenhouden en plan een eerste saunabezoek. Als je eenmaal over de drempel heen bent, ben je verkocht. Daarom; hierbij 12 tips voor een ontspannen eerste kennismaking met de sauna.
1. Eerste saunabezoek vergt een goede voorbereiding
Stop een badjas, een handdoek en slippers in je tas als je naar de sauna gaat. Het gebruik hiervan is verplicht en zo voorkom je dat je ter plekke spullen moet huren of kopen. Daarnaast kun je voor de zekerheid shampoo en eventueel conditioner meenemen. Bij locaties met zwembaden kun je vaak achteraf douchen en dan is het extra fijn om met gewassen haar weer naar buiten te stappen. Lees hier de volledige lijst met dingen die je meeneemt naar de sauna.
2. Bezoek een sauna in de buurt
Juist omdat veel mensen zich wat ongemakkelijk voelen en geen bekenden tegen willen komen, bezoeken ze een sauna die verder van hun woonplaats ligt. Als jij kiest voor een sauna dichtbij, heb je dus meer kans om bekenden tegen te komen.
3. De sauna etiquette
In de sauna zit je altijd op je handdoek. Doe je badjas pas uit in de sauna en trek deze weer aan voordat je de sauna verlaat. Sluit de deur achter je om de warmte binnen te houden. Veel mensen komen voor de ontspanning, dus ga niet kletsen.
4. Drink voldoende
Je verliest veel vocht in de saunaruimte. Water drinken is belangrijk om je vocht op peil te houden. Plan rustmomenten in en gebruik die om letterlijk even bij te tanken. Heb je hoofdpijn ná je saunabezoek? Grote kans dat je toch te weinig hebt gedronken.
5. Angst om naakt te gaan? Bezoek een badkledingdag
Veel sauna’s hebben badkledingdagen. Als de drempel voor jou te hoog is om uit de kleren te gaan, kan je ook tijdens zo’n dag in badkleding gaan. In je blootje een sauna bezoeken is overigens niet voor niets. Het is hygiënischer, omdat de afvalstoffen die je uitzweet tijdens je saunabezoek op die manier niet in je badkleding gaan zitten.
6. Ken de route in de sauna
Je begint met een douche om je lichaam af te spoelen, daarna neem je een voetenbad om aan de temperatuur in de sauna te wennen. Vervolgens ga je een kwartier de sauna in. Koel je lichaam af als je uit de sauna stapt met een neveldouche of door buiten een luchtje te scheppen. Sluit het afkoelingsproces af met een dompelbad. Na een rustpauze begin je vervolgens weer aan een nieuwe ronde. Om de route in de sauna te leren kennen kan je ook een rondleiding vragen. Zo leer je de weg een beetje kennen en ontdek je welke faciliteiten er aanwezig zijn.
7. Mag je met elke leeftijd naar de sauna?
In principe mag iedereen naar de sauna, mits je gezond bent en fit bent. Hoe het precies zit, lees je in dit artikel: Voor welke leeftijden is de sauna geschikt?
8. Weet waar je gaat zitten in de sauna
Ga bij de start op één van de lagere bankjes zitten. Hoe hoger je zit, hoe hoger de temperatuur. Als beginner is het goed om tijdens de eerste bezoeken niet direct naar de hogere bankjes te gaan, leer eerst goed wat de temperatuur met je lichaam doet.
9. Bezoek de sauna doordeweeks
Wil je de eerste keer niet in teveel drukte terecht komen, bezoek dan op een doordeweekse dag de sauna, dan is het een stuk rustiger. Ook kun je vooraf bellen met de sauna, zij kunnen je vertellen op welk moment het het drukst is.
10. Je eerste saunabezoek met korting
Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. Onze website staat bomvol korting en voordeeltjes en het mooiste is, ze zijn actueel en up-to-date! Ga naar de pagina van jouw sauna naar keuze of navigeer eenvoudig per provincie naar de juiste wellnesslocatie.
11. Verdiep je in ‘wellness’
Voordat je je voet over de drempel zet van de wellnesslocatie voor jouw eerste kennismaking, is het handig om iets meer te lezen over wat wellness nu precies is. Er zit namelijk meer achter dan je denkt.
12. Relax!
Laat, nadat je over je eerste ongemakkelijke ervaringen heen bent gestapt, alles los. Geniet van je saunabezoek, ontspan en kom daarna nog vaak terug.