Het afgelopen decennium is het woord wellness steeds meer in opmars gekomen. Het wordt ook vaak in verband gebracht met een bezoek aan de sauna of een spa. Maar wat is wellness eigenlijk? De Nederlandse vertaling luidt: lichamelijk welbevinden. En dat is precies waar het om draait. Het begrip werd bedacht door Dr. Halbert Dunn. Deze Amerikaanse arts ontdekte dat voor een goed gevoel lichaam en geest een eenheid moesten vormen. Daarom combineerde hij de termen wellbeing en fitness. Het gevolg is dat ‘wellness’ inmiddels ingeburgerd is in onze taal.

Verschillende factoren voor lichamelijk welbevinden

Wellness kun je onderverdelen in verschillende vormen. Je hebt het emotionele gedeelte waarin de beheersing van stress, persoonlijke groei en optimisme centraal staan. Ook is er een sociaal deel waarin gezonde en zinvolle relaties een belangrijke rol spelen. Verder is er een fysieke kant die een gezonde voeding en het bewustzijn van de eigen gezondheid omvat. Maar ook op spiritueel, intellectueel en maatschappelijk gebied dragen positieve factoren bij aan het lichamelijk welbevinden. Zo is een leven lang leren en zelfontwikkeling een goede manier om je beter te voelen. Ook betrokkenheid bij de maatschappij door ergens voor te staan geeft een positieve vibe. Een echt doel in het leven maakt je bovendien spiritueel sterker.

Snelle fix voor je eigen geestelijke en fysieke welzijn

Maar hoe bereik je de ideale staat van eenheid van je lichaam en geest? In onze hectische maatschappij is het niet altijd eenvoudig om de ideale balans te vinden tussen de beide partijen. Goede voeding, voldoende beweging en genoeg ontspanning zijn de basisingrediënten voor lichamelijk welbevinden. Dit proces kun je echter een boost geven met een bezoek aan de sauna. Al in de oertijd hebben mensen ontdekt dat zweten heilzaam is. Ook de Romeinen waren fan van stoombaden. Maar de ons bekende sauna’s zijn gebaseerd op het Finse model dat al eeuwenoud is. De Finnen ontdekten het transpireren met vochtige warme lucht doordat ze hun huizen gingen verwarmen met hete stenen. Door er water over te gooien werd het al snel warmer en ging men zweten. Bovendien lagen de huizen gedeeltelijk ondergronds waardoor het isolerende effect zorgde voor een extra temperatuurverhoging.

Laat je verwennen in een kuuroord

Je kunt ook een stapje verder gaan en in plaats van een sauna, een spa bezoeken. Deze biedt naast stomen en transpireren ook ontspannende behandelingen, zoals een massage. Of ga er naar een schoonheidsspecialiste om daarna weer te relaxen aan het zwembad. Vaak beschikken spa’s over heilzame bronnen, waardoor je je na het baden beter voelt. Wil je meerdere dagen genieten van de ontspannende werking van water, stoom en behandelingen? Denk dan aan een korte vakantie in een kuuroord! Ben je nog nooit in de sauna geweest? Boek dan snel jouw tickets en bereid jouw eerste saunabezoek goed voor!