Is het een ijskoude dag of schijnt er juist een heerlijk zonnetje? Wat voor weer het ook is, een dagje naar de sauna staat garant voor een geslaagde dagbesteding. Voor veel mensen is een saunabezoek de ultieme manier om tot rust te komen, maar hoe zorg je ervoor dat het voor alle saunabezoekers een aangename dag is? Dat lukt het best als iedereen goed op hoogte is van de zogenaamde ‘sauna etiquette’, oftewel de regels die gelden in de sauna. In deze blog zetten we de geschreven én ongeschreven regels voor een geslaagd dagje sauna voor je op een rij.

Wel of geen badkleding?

Dit is misschien wel de eerste vraag die bij je opkomt als je je op een dagje sauna voorbereidt. Hoewel het voor sommige mensen misschien een drempel is om zonder badkleding van de sauna gebruik te maken, is dit voor je lichaam wel het fijnst. Doordat je geen kleding aanhebt, kan je lichaam goed alle afvalstoffen en het zweet kwijt. Na de sauna spoel je de afvalstoffen en het zweet gemakkelijk af onder de douche. Ook als je tussendoor even wat wilt eten of drinken in het restaurant, is het erg fijn om geen natte badkleding aan te hebben. Je droogt je af, doet een badjas aan en zit vervolgens lekker droog en warm te genieten van een hapje of drankje. Sommige mensen willen echter, om uiteenlopende redenen, niet bloot in de sauna. Daarom hebben verschillende sauna’s speciale badkledingdagen in het leven geroepen. Alleen op deze dagen mag je badkleding aan. Als je niet bloot in de sauna wilt, moet je dus even uitzoeken op welke dag van de week je badkleding mag dragen. Niet alle sauna’s bieden overigens deze optie aan, omdat dit volgens hen indruist tegen de sauna-filosofie. In de oorspronkelijke Finse sauna gaat men in de regel namelijk zonder badkleding.

Hygiëne in de sauna

Omdat je in de sauna met meerdere mensen gebruikmaakt van de diverse faciliteiten, is hygiëne extra belangrijk. Dit houdt in dat je volgens de (ongeschreven) regels altijd een douche neemt voordat je een saunacabine binnengaat. In de saunacabine moet je een grote handdoek gebruiken waar je helemaal op kunt zitten zodat je lijf het hout van de sauna niet aanraakt. Als je zit, moet je ook je voeten op de handdoek zetten. Je badslippers laat je buiten de cabine staan. Na de sauna spoel je je eerst af onder de koude douche voordat je eventueel weer gebruik maakt van het zwembad, het bubbelbad of een (andere) sauna.

Badjas aan of uit?

In de sauna zie je vaak mensen in een badjas lopen. Wanneer draag je die badjas nu wel en wanneer niet? Als je tijdens jouw ontspannen dag wat wilt eten of drinken in het restaurant van de sauna, dan is het moment gekomen om je badjas tevoorschijn te halen. Heb je zelf geen badjas? In alle sauna’s kun je een badjas en ook vaak handdoeken huren. Ook handig als je die spullen niet allemaal mee wilt sjouwen. De badjas doet ook goed dienst om eventueel de sleutel van je kluisje te bewaren. Daarnaast moet je ook een badjas in de zogenoemde rustruimtes. Hier staan vaak fijne stoelen of ligbanken waar je even tot rust kunt komen. Wandel je van de sauna naar het zwembad of een andere plek? Ook dan kun je een badjas aantrekken of een handdoek omslaan, maar je mag natuurlijk ook bloot naar je volgende bestemming lopen. Kies wat voor jou het prettigst voelt, zo strak zijn deze regels niet!

Gezellig bijkletsen met je vriendinnen?

Ga je naar de sauna omdat je nodig moet bijpraten met je vriendinnen? Denk er dan aan dat je in principe niet of slechts beperkt mag praten in de meeste sauna’s. Natuurlijk mag je in het restaurant wel gezellig met elkaar kletsen, maar voor bijna alle saunagasten geldt dat zij voor een dagje rust komen. Houd daarom rekening met de andere gasten in de sauna door je stemvolume aan te passen en zo min mogelijk met elkaar te praten in de saunacabine’s.

Omgang met andere saunabezoekers

Omdat het in de sauna behoorlijk heet is, spreekt het voor zich om voldoende afstand te bewaren tot de andere gasten in de sauna. Let er ook op hoe druk het is in een sauna en of er voldoende ruimte is om te liggen. Lig je in de sauna en zie je langzamerhand meer mensen binnenkomen? Maak dan wat meer ruimte door weer rechtop te gaan zitten.
Bij veel sauna’s is er een tuin met ligstoelen waar je bij mooi weer lekker van het zonnetje kunt genieten. Net als bij het zwembad bij een hotel, is het bij een sauna echter niet wenselijk om ligstoelen buiten te claimen door er een handdoek op te leggen. Zijn er geen ligstoelen meer beschikbaar? Zwem dan nog een baantje of doe nog een rondje sauna totdat er weer een ligstoel vrij is.

Gebruik van telefoon of andere apparatuur met camera’s

In de sauna mag je geen mobiele telefoon of andere apparatuur (met een fotocamera) bij je hebben. Volg goed de regels van de sauna waar je bent! Laat die mobiele telefoon dus lekker in je kluisje in de kleedkamer en vergeet niet het geluid uit te zetten. Een dagje sauna komt overigens toch het best tot zijn recht zonder afleiding van je mobiele telefoon. Zit je in het restaurant en heb je toch je telefoon even nodig? Dan kun je hem natuurlijk altijd even uit je kluisje halen en daar gebruiken.

Eten en drinken

Eten of drinken van thuis meenemen is niet toegestaan in de sauna. In enkele sauna’s mag je wel een flesje water meenemen, maar je gesmeerde boterham van thuis op het terras opeten is helaas geen optie. Alle sauna’s beschikken echter over een restaurant met een ruime keuze uit drankjes (zowel met als zonder alcohol) en gerechten. Ook beschikken alle sauna’s over voldoende kranen waar je even wat water kunt drinken tussendoor.

Met je geliefde naar de sauna?

Heerlijk een dagje ontspannen met je partner in de sauna? Geen probleem, maar denk eraan dat knuffelen en zoenen niet is toegestaan in de regels van de sauna. Vanzelfsprekend zijn ook ongewenste intimiteiten niet toegestaan en is het uitgebreid kijken naar andere gasten niet gewenst.

Jouw gezondheid

Voordat je van een sauna gebruikmaakt, is het verstandig om te bedenken of jouw lichaam gezond genoeg is om de hitte van de sauna aan te kunnen. Het is verstandig om bij aankomst aan te geven of je bijvoorbeeld zwanger bent of een gezondheidskwaal hebt die misschien voor problemen kan zorgen. De werknemers kunnen je goed adviseren en je vertellen of je zonder risico’s gebruik kunt maken van alle faciliteiten. Let wel, uiteraard zijn er vele (gezondheids)voordelen rondom wellness en sauna!

Huisregels per sauna

Naast de algemene regels die gelden in sauna’s, hebben veel sauna’s ook eigen huisregels. Lees die huisregels door voordat je de betreffende sauna bezoekt. Op die manier weet je altijd waar je aan toe bent en waar je op moet letten. Is het bijvoorbeeld toegestaan om een eigen waterflesje mee te nemen of niet? In sommige sauna’s is dat wel toegestaan, maar als het niet is toegestaan, is er een ruim aanbod aan kranen waar je wat kunt drinken. Zo zijn er meer zaken die per sauna kunnen verschillen. In de meeste sauna’s hangen de huisregels duidelijk zichtbaar in de kleedkamer of in de ruimte waar de sauna’s zich bevinden. Is dat niet het geval, vraag dan het personeel ernaar of kijk van tevoren op de website van de sauna waar je naartoe gaat.

Wat moet ik meenemen?

Zoals hierboven al is genoemd, moet je in elk geval een badjas, slippers en handdoeken meenemen als je naar de sauna gaat. Een badjas kun je ter plaatse vaak huren en slippers kun je vaak voor een klein bedrag aanschaffen. Zowel een badjas en slippers zijn verplicht om te gebruiken. Wat betreft de handdoeken: daar heb je er meerdere van nodig. Allereerst heb je een grote badhanddoek nodig waar je volledig op past. Daarnaast is het handig om een stuk of twee kleinere handdoeken mee te nemen. Je doucht en baddert wat af tijdens een dagje sauna en dan is het fijn om op een gegeven moment een droge handdoek erbij te kunnen pakken! Vergeet ook niet om een droge handdoek in de kleedkamer te laten, zodat je aan het eind van je bezoek je goed kunt afdrogen voordat je weer naar huis gaat. Verder bieden alle sauna’s douchegel en shampoo aan bij de douches en in de meeste sauna’s kun je jezelf ook nog trakteren op een behandeling met scrubzout. In de kleedkamers zijn vaak föhns beschikbaar om je haren weer te drogen voordat je naar huis gaat. Meer weten over wat je mee moet?

Ga vooral genieten

Het lijken misschien ontzettend veel regels waar je aan moet denken bij zo’n saunabezoek, maar uiteindelijk wijst het zich allemaal vanzelf. En als je eenmaal een keer bent geweest, is het tijdens je volgende saunabezoek allemaal vanzelfsprekend. De belangrijkste regel blijft: geniet ervan!