Het is een vraag die veel mensen zichzelf stellen wanneer het gaat over een bezoek aan een sauna: Waarom moet je naakt in de sauna? Misschien is het je wel eens opgevallen dat het in andere landen niet hoeft. Daar is het juist omgekeerd en ben je verplicht om de badkleding aan te houden. In Nederland, en in België is het meestal verplicht om naakt in de sauna te gaan. Veel vrouwen voelen zich hier best onzeker over en zouden de badkleding aanhouden wanneer ze de keus hadden. Er zijn echter een aantal goede redenen waarom je in de sauna naakt moet verschijnen.

Naakt in de sauna is hygiënischer

Dit is de belangrijkste en voornaamste reden. Het is simpelweg schoner om geen kleding in de sauna te dragen. In de sauna ga je zweten, in dit zweet zitten bacteriën. Deze bacteriën komen in de kleding terecht welke jij verspreidt over de verschillende plekken in de sauna. Dit is tegelijk een tip voor het gebruik van een sauna, zorg dat de bankjes goed schoon zijn!

Warmte wordt beter opgenomen door de huid

Je zit met een reden in de sauna. Je huid kan de warmte veel beter opnemen wanneer deze niet bedekt is. Een bedekte huid kan ook zorgen voor een beklemmend gevoel.

Het zweten wordt belemmerd door kleding

Door het zweten verlies je afvalstoffen, dit is het gezonde effect wat een sauna op je lichaam heeft. Door iets te dragen in een sauna ga je dat effect tegen. Bovendien is zweten een koelingstechniek van je lichaam, dit wil je niet beletten door middel van kleding.

Het is een traditie om naakt in de sauna te gaan

De sauna komt traditioneel uit Scandinavische landen als Zweden en Finland. Een sauna nemen is in deze landen een gewoonte die al heel lang beoefend wordt. Badkleding wordt daar nooit gedragen tijdens een sessie in de sauna.

Naakt zorgt voor een betere afkoeling

Net zo belangrijk als de warmte tijdens de saunasessie, is de verkoelende douche erna. Mocht je badkleding dragen dan wordt deze verkoeling tegengegaan op de plekken waar de kleding zit.