Een saunabezoek is echt een verademing voor iedereen die een liefhebber is van genot en gezondheid. In dit artikel gaan we verder in op de voordelen van een saunabezoek. Daar zijn er namelijk best veel van.

Psychische voordelen

Als het gaat om wellness, dan kun je onderscheid maken tussen de psychische voordelen en de fysieke voordelen. Een wellness bezit ze namelijk allebei. Maar hoewel ze beiden apart benaderbaar zijn, kan er gesteld worden dat deze twee aspecten hand in hand met elkaar gaan. Dat klinkt misschien wat vaag, maar in principe is dat vrij logisch. Als jij psychische problemen hebt, dan is de kans groot dat je hier ook lichamelijke problemen van krijgt. Zo kan veel stress al snel leiden tot hoofdpijn en spieren die vast zitten. En zo zijn er meer complicaties die hand in hand gaan met elkaar. Lees gauw verder zodat jij precies weet wanneer het echt aan te raden is om vaker een wellness te bezoeken.

Ontspanning

Een positief punt van een saunabezoek is dat het je een heel erg ontspannend gevoel geeft. Een ideale manier om even heerlijk tot rust te komen. Je kunt het vergelijken met een heerlijk dagje aan het strand hangen. Dat geeft mensen een gevoel van rust en daar hebben veel mensen baat bij. Bijvoorbeeld als je last hebt (gehad) van een burn-out, of gewoon om even te relaxen na een hele stressvolle week.

Gezelligheid

Een ander positief aspect van een saunabezoek is de gezelligheid. Het is leuk om alleen naar de wellness te gaan, maar het is nog leuker om met een goede vriend of vriendin te gaan. Het is een ideale manier om even rustig bij te kletsen en om goede gesprekken met elkaar te voeren. Gesprekken die wat diepgaander zijn dan de reguliere gesprekken die dagelijks tussen mensen worden gevoerd. Het komt ook omdat je in een wellness een wat vrijer gevoel krijgt. Daar kun je meer vrijuit praten en dat geeft een gevoel van rust.

Fysieke voordelen

Betere doorbloeding

Wil jij een betere doorbloeding in je lichaam? Ga dan regelmatig voor een saunabezoek! Een goede doorbloeding is heel belangrijk voor verschillende onderdelen van je lichaam. Door een slechte doorbloeding kun je bijvoorbeeld last krijgen van een bleke huid, ook is er dan een grotere kans op vochtophoping in je lichaam en is vastgesteld dat het verouderingsproces sneller verloopt bij een slechte doorbloeding in je lichaam. Een slechte doorbloeding kan meerdere oorzaken hebben.

Verbetering van je weerstand

Ben jij het type dat heel gevoelig is voor temperatuurverschil? Als je van binnen naar buiten gaat, merk je dan snel dat je je ongemakkelijk voelt? Dat je bijvoorbeeld begint te trillen van de kou, of dat je het plots heel erg heet krijgt? In dat geval kan het bezoeken van sauna’s geen kwaad. De reden hiervoor is dat een sauna ervoor zorgt dat de zenuwen in je huid harder worden. Dat heeft dan als positief aspect dat ze daarna beter bestand zijn tegen de kou en tegen de warmte.

Ook is aangetoond dat de sauna je beter beschermt tegen een verkoudheid. Als in: je hebt minder kans om verkouden te worden wanneer je regelmatig een sauna gaat bezoek. Maar er is ook een algehele mythe die even moet worden ontkracht. Het is niet zo dat de sauna een actuele verkoudheid verlicht. Dit wordt vaak gesuggereerd, maar is helaas nooit bewezen.

Je verbrandt vet in de sauna

Wil jij graag afvallen? Ook dan is een saunabezoek aan te raden. Een sauna zorgt voor een toename van de hartslag. Deze komt dan in de zogenaamde cardiozone terecht. Door een toename van de hartslag, gaat je lichaam sneller vet verbranden. Dit brengt dus een mooie wisselwerking teweeg.

Dieper slapen

Ben jij het type dat regelmatig heel slecht slaapt? In een wereld waarin er steeds meer van ons gevraagd wordt, is het steeds lastiger om je (op)gejaagde lichaam tot rust te brengen. Als het gaat om drukte, dan kunnen we stellen dat we tegenwoordig veel stress hebben. Dat kan er dan in resulteren dat je een chronisch slaaptekort krijgt en het hebben van een chronisch slaaptekort heeft heel veel nadelen. Je kunt er niet meer goed door concentreren. Je hebt geen focus meer. En de kans is ook groot dat je over het algemeen niet lekker in je vel zit.

Een saunabezoek zorgt voor een diepere slaap. De reden hiervoor is dat je lichaam endorfine aanmaakt als je in de sauna gaat zitten. Het kan op verschillende manieren opgewekt worden, denk daarbij aan sportsessies. Het stofje wordt aangemaakt door je lichaam en voorziet je van een natuurlijk en ontspannen gevoel. Het zorgt er dus ook voor dat jij beter slaapt ’s nachts. En meestal slaap je niet alleen beter, maar ook nog eens een stuk dieper.

Goed tegen gewrichtspijn

Heb je vaak last van je gewrichten? Daar kunnen meerdere oorzaken aan ten grondslag liggen. Bijvoorbeeld een blessure vanwege een verkeerde beweging, of omdat je te fanatiek hebt gesport. Ook ouderdom kan een oorzaak zijn van problemen met je gewrichten. Een saunabezoek zorgt voor een snellere bloeddoorstroming, waardoor het melkzuur in de spieren sneller wordt afgevoerd. Melkzuur is één van de oorzaken van pijnlijke gewrichten en spieren. Dat is ook één van de redenen waarom topsporters en oudere mensen vaak in de sauna te vinden zijn.

Conclusie

Een saunabezoek is echt een aanrader. Niet alleen om tot rust te komen, maar het geeft je huid, je lichaam en je psyche ook zoveel extra’s.