Welke leeftijden zijn geschikt voor de sauna? Het is een vraag die veel mensen stellen. Een bezoek aan de sauna kent immers tal van voordelen. Na een paar weken beginnen gewone saunagangers gezonder en efficiënter te zweten. In de winter voelen ze de kou minder dan andere, terwijl ze in de zomer minder last hebben van extreme hitte. Na verloop van tijd leert het lichaam meer warmte af te geven. Na slechts tien keer gebruik van de sauna stijgt de huidtemperatuur dankzij een verbeterde circulatie. In deze blog lees je alles op welke leeftijd ook kleine kinderen een bezoek mogen brengen aan de sauna.

Saunabezoek al vanaf een leeftijd van 3 jaar

Er is geen duidelijk gedefinieerde leeftijdsgrens, vanaf welk tijdstip een baby of een klein kind een sauna mag nemen. Volgens veel aanbevelingen is het mogelijk “op de leeftijd van vier maanden”, als de baby gezond is. Uiteindelijk is het de beslissing van de ouders of ze hun kind meenemen voor een saunabad voordat het een jaar oud is. De meeste sauna’s laten kinderen toe vanaf een jaar of 3-4, omdat kinderen van deze leeftijd hun lichaamstemperatuur al beter kunnen regelen.

Start met een sauna in lage temperaturen

Neem je je zoon of dochter voor het eerst mee naar de sauna, dan is het in het begin beter om te beginnen met een lage temperatuur van ongeveer 60 graden in de droge Finse sauna. Ook is het slim om infusies de eerste paar keer te vermijden. Begin bijvoorbeeld met een korte sessie van drie tot maximaal vijf minuten op een lage bank of op de grond. Ook moet het kind een lauwe douche nemen en in de frisse lucht gaan en vooral genoeg drinken.

Goede resultaten op lange termijn

Zelfs als je lichaam zich pas thermisch aanpast als je van middelbare leeftijd bent, kun je nog steeds twee of drie jaar toevoegen aan je levensverwachting. Ben je nog niet begonnen met het bezoeken van een sauna? Lees dan gauw onze tips. De thermische aanpassing waaraan saunabezoekers zich onderwerpen door afwisselend warm en koud, vertraagt ook verschillende verouderingsprocessen. Om te profiteren van de deze gezondheidsvoordelen, moet je de sauna tot 90 ° C verwarmen en daarna met koud water douchen. Japanse studies hebben aangetoond dat de uitzetting van bloedvaten die wordt veroorzaakt door afwisseling tussen warm en koud in de sauna, arteriosclerose kan helpen bestrijden.

Let op!

Informeer altijd van te voren of de door jou gekozen sauna kinderen toelaat en vraag advies. Is jouw kindje niet fit of heeft het koorts, ga dan niet naar de sauna.