De sauna is de ultieme plek om volledig tot rust te komen. Eerst de extreme hitte in, en daarna lekker afkoelen, is niet alleen heerlijk ontspannen, maar ook nog eens goed voor je gezondheid! Niet gek dus dat elk deel van de wereld wel zijn eigen wellness rituelen kent. Ken jij deze 10 bijzondere sauna rituelen al?

1. Finse Löyly

Wanneer je aan de sauna denkt, denk je waarschijnlijk al gauw aan de Finse sauna. Sauna’s zijn een belangrijk onderdeel van de Finse cultuur, en het Finse sauna ritueel is ondertussen wereldwijd geliefd. Löyly is het opgietingsritueel waarin er water over de hete stenen in de sauna gegooid wordt. Hierdoor stijgt de temperatuur en wordt het zweten bevorderd. Na een Löyly-sessie voel je je heerlijk ontspannen.

2. Russische Banya

De Russische Banya lijkt in veel opzichten op de Finse sauna. Het grote verschil? In de Russische Banya wordt vaak een vilten muts gedragen! Deze hoed beschermt het haar en zorgt ervoor dat het hoofd koel blijft. Ook wordt er in de Russische Banya’s gebruik gemaakt van veniks. Dit is een bundel twijgjes waarmee de saunabezoeker op het lichaam geslagen wordt. Dat klinkt misschien gek, maar het is hartstikke goed voor de bloedcirculatie!

3. Mexicaanse Temazcal

De Mesxiaance Temazcal werd traditioneel gebruikt om het lichaam ceremonieel te reinigen. Je neemt plaats in een kleine stenen hut die met een doek wordt afgesloten. Een sjamaan begeleidt het ritueel met muziek en gezang, waarna je lichaam en je geest gereinigd zijn. Een bijzondere toevoeging aan de lijst met sauna rituelen.

4. Soedanese Dukhan

Helaas is dit ritueel niet voor iedereen weggelegd. Het wordt namelijk bijna alleen uitgevoerd door getrouwde vrouwen in Sudan. De vrouwen wikkelen zichzelf in een deken en nemen plaats boven een gat waarin diverse soorten hout worden aangestoken. De rook die omhoog komt is goed voor de huid, en zorgt voor een prettige geur. Het ritueel wordt ook wel gebruikt bij aandoeningen zoals reuma.

5. Marokkaanse Hammam

Het hammamritueel is een Oosters ritueel waarbij je uitvoerig wordt gescrubd. Hierdoor worden alle dode huidcellen verwijderd, waardoor je huid weer gaat stralen. Het is belangrijk om voor de behandeling al goed op te warmen en te zweten in een stoomcabine. Achteraf is het heerlijk relaxen en geniet je van een kopje thee.

6. Balinese bloembaden

Een Balinees bloemenbad is niet alleen goed voor wat prachtige Instagramfoto’s, maar ook zeer verfrissend voor het lichaam en de geest. Het baden in een bad vol prachtige bloemblaadjes wordt in Bali al lang gebruikt als een ontspannen genezingsritueel.

7. Japanse onsen

Japan heeft een sterke badencultuur, omdat het in het boeddhistische geloof belangrijk is om het lichaam te reinigen voor de Boeddha. Onsen bevinden zich vaak in de buitenlucht. Het zijn namelijk baden die gevuld zijn met water uit natuurlijke geisers. Het water is hierdoor heerlijk warm en perfect om in te baden. Het wordt geloofd dat het water in een onsen zelfs helende krachten heeft.

8. Tibetaanse klankschalen

Tibetaanse klankschalen worden gebruikt als instrument om nog meer te ontspannen in de sauna. De trillingen van de klankschaal dringen tot diep in je lichaam door en helpen je zo om spanning los te laten en meer in balans te komen. Met de klankschaal kunnen diverse geluiden gemaakt worden, die je volledig tot rust brengen.

9. Arabische Rasul

Dit eeuwenoude Arabische ritueel is ontzettend goed voor de huid. Bij dit ritueel smeer je jezelf in met een soort bijzondere modder. De werkzame stoffen en mineralen in deze modder reinigen het lichaam tot diep in de poriën. Achteraf neem je een heerlijke warme douche om de modder weer van je af te spoelen.

10. IJslandse natuurbaden

De verschillende natuurbaden en geothermische baden in IJsland zijn een must-see bij een bezoek aan dit land. Er is veel vulkanische activiteit op het eiland, waardoor de buitenbaden natuurlijk verwarmd worden. Een bezoek aan deze baden is zeer ontspannen, maar ook nog eens ongelooflijk mooi om te zien. Een prachtige afsluiter van onze lijst met sauna rituelen.