Kun je wel wat ontspanning gebruiken? Een dagje sauna kan werkelijk wonderen verrichten voor je energieniveau én je mood. In Nederland vind je heel wat sauna’s, dus kan het nog lastig zijn om er één te kiezen. Daarom hebben we hieronder de tien mooiste sauna’s in Nederland voor je op een rijtje gezet. Van sneeuwcabine tot saunaboot, elke sauna heeft zijn eigen, unieke karakter.

Thermen Soesterberg

Gelegen pal op de Utrechtse Heuvelrug vind je Thermen Soesterberg. Met zestien sauna’s is dit een van de grootste spa’s van Nederland. Uniek is het Sauna Theater, waar sauna en theater samen komen. Met licht- en geluidshows en opgietingen worden alle zintuigen geprikkeld. De Panoramasauna biedt je, zoals de naam al laat doorschemeren, een prachtig uitzicht op het bos. Ook beschikt Thermen Soesterberg over de grootste opgietsauna van heel Europa. Een verdiende plek in de lijst van mooiste sauna’s.

Bekijk Thermen Soesterberg ›

Sauna Drôme

Sauna Drôme vind je op de Veluwe, in het plaatsje Putten. Het wellnesscentrum is gebouwd in een oude boerenhoeve, waardoor het een landelijke en knusse uitstraling heeft. Naar eigen zeggen biedt Sauna Drôme je “een stukje Finland op de Veluwe”. Er zijn dus meer dan genoeg Finse houten sauna’s voor de ultieme Finse saunabeleving. Zeer uniek is de Drômeboot, waarmee je in 15 minuten over het meer vaart en allerlei dieren kunt spotten. Ook op de ligweiden kun je soms wat herten zien lopen.

Verder kun je in Sauna Drôme genieten van de grotsauna: een meditatieruimte met een voetenbad en een idyllische waterval. Wil je een keer wat anders dan naar de sauna? Je kunt ook een bezoek brengen aan het beautycentrum en je in de watten laten leggen tijdens een heerlijke gezichtsbehandeling of manicure.

Bekijk Sauna Drôme ›

Wellnessboot Mill

Niet voor niets wordt Wellnessboot Mill door bezoekers bestempeld als beste sauna van Nederland. Al zodra je aan komt rijden maakt deze sauna een indruk die je niet snel vergeten. Het wellnesscentrum is namelijk in de vorm van een luxueus cruiseschip gebouwd. Binnen vind je onder andere een zoutsteensauna, rozensauna, mint stoomcabine en opgietsauna. Ook aan baden om af te koelen of lekker te relaxen is er geen gebrek. Aan boord vind je ook een bar en een goed restaurant, die beiden net zo strak en stijlvol zijn ingericht als het wellnessgedeelte.

Bekijk Wellnessboot Mill ›

Thermen Bussloo

In de buurt van Apeldoorn vind je Thermen Bussloo. Dit familiebedrijf heeft wereldse wellness en grenzeloos genieten hoog in het vaandel staan. De bijzondere vier elementensauna voert je via een wereldreis langs de elementen aarde, water, vuur en lucht. In het cenote zoutwaterbad wordt je al floatend naar Mexicaanse sferen gebracht. Verder vind je in Thermen Bussloo onder meer een Osmaans badhuis, waar je heerlijk kunt scrubben en stomen, en een hamambad. Leuk is dat er zo af en toe opgietweekenden worden georganiseerd.

Bekijk Thermen Bussloo ›

Thermen Bad Nieuweschans

Thermen Bad Nieuweschans in Groningen staat gelijk aan ultieme ontspanning. Je kunt hier onder andere kiezen voor een oosters Hamam ritueel met een Gronings tintje. De van oorsprong Arabische behandeling wordt namelijk gecombineerd met het goudgele Groninger Koolzaad. Qua sauna’s is er ruime keuze: zo is er een kruidensauna, Finse sauna en infraroodsauna. Interessant is de Lampivaara Sauna, een 80 graden sauna die volhangt met paarse amethisten.

Als je liever in badkleding naar de sauna gaat, hoef je bij Thermen Bad Nieuweschans niet per se te wachten op een badkledingdag. De thermaalbaden (en sauna) zijn namelijk alle dagen toegankelijk in badkleding.

Bekijk Bad Nieuweschans ›

De Veluwse Bron

Dit Oosterse badhuis ligt op een landgoed van maar liefst 21 hectare in de Veluwe. Gelegen aan een meer en omringd door bossen is het de ideale omgeving om tot rust te komen. De wildobservatiesauna is dan ook een must voor natuurliefhebbers, hier kun je namelijk regelrecht het bos in kijken en misschien wel wilde dieren spotten. Qua sauna’s is het aanbod van De Veluwse Bron zeer ruim: van een luisterboeksauna tot Pakistaanse sauna, er valt genoeg te kiezen. Handig is dat de sauna’s zijn ingedeeld in sauna’s voor beginners, gevorderden en experts.

Bekijk Veluwse Bron ›

Thermen Goirle

Thermen Goirle is dan wel één van de grootste sauna’s in Nederland, maar overdreven druk is het er gelukkig niet. Juist omdat vooral echte saunaliefhebbers deze parel weten te vinden. Hoewel je er zeker terecht kunt voor de meer standaard sauna’s, zijn er ook unieke belevenissen te vinden. Zo kun je gebruik maken van de sneeuwcabine, dat wel iets weg heeft van een inloopvriezer (maar dan mooier). Ter info: voor de vegetariërs en veganisten onder ons is het goed om te weten is dat je in het restaurant enkel kunt kiezen uit een vlees- of vismenu.

Thermen Beauty Sauna van Egmond

Veel van de mooiste sauna’s in Nederland bevinden zich in de Veluwe. Maar als je in de Randstad woont, is het soms fijn om een sauna te bezoeken die dichter bij huis is. Thermen Beauty Sauna van Egmond is centraal gelegen in Haarlem. In de knusse, middelgroot sauna hangt een gezellige en gemoedelijke sfeer. De inrichting heeft zeker in de Meknes-sauna een oosters tintje. De Meknes-sauna combineert de Finse uitvinding sauna met het Marokkaanse hamam. Ook is het leuk om de caldariumbanken op te zoeken. Boven deze banken zijn lampen voor lichttherapie geplaatst. Zo werkt rood licht opwekkend en zorgt blauw licht voor kalmering en ontspanning.

Bekijk Sauna van Egmond ›

Wellnessresort Elysium

Met maar liefst zestig sauna’s, baden en stoomcabines is het Wellnessresort Elysium in Bleiswijk de grootste sauna van Nederland. Hoewel je je hier niet snel zal vervelen, kan het er soms wat druk zijn. Het is dan ook een commerciëlere sauna, maar dat staat de beleving niet in de weg. Naast alle wereldsauna’s, waar je je in verschillende continenten waant, heeft het Elysium ook de mooiste Hamam van Nederland. Zeker een plek waard in de lijst van mooiste sauna’s.

Bekijk Elysium ›

NatuurSpa

Ergens diep in Brabant verstopt ligt NatuurSpa, een sauna die net even anders is dan je misschien bent gewend. Alle behandelingen en ruimtes hebben een natuurlijk element. Zo kun je kiezen voor een kleibehandeling of even opwarmen tussen het hooi. Deze spa is ideaal als je liever wat meer privacy hebt, alle behandelingen zijn namelijk privé. Eventueel kun je er ook nog een romantische overnachting aan vast plakken bij Gasterij Landschot. Ook leuk: samen met Anna Dru Yoga worden er ook yoga- en wellnessweekenden georganiseerd.

Thermen Berendonck

Sprookjesachtige en betoverende wellness vind je in Wijchen. Dit jonge wellnesscentrum laat de betovering van India overal terugkomen en mag zeker niet ontbreken in de lijst van mooiste sauna’s. Alles wat je ziet, beleeft en ervaart ademt de Indiase cultuur. Met 13 sauna’s en 6 baden in Thermen Berendonck vermaak je je hier prima. Uiteraard zijn dit niet zomaar sauna’s en baden. Wat denk je bijvoorbeeld van een panoramasauna, Taj Mahal stoomcabine of de House of Maharadje sauna.

Bekijk Thermen Berendonck ›

Headerafbeelding: De prachtige Chaay Ghar sauna in Thermen Berendonck. Copyright Thermen Berendonck.